Ökad säkerhet på svenska arbetsplatser med BBS

Beteendebaserad säkerhet (BBS) är en av världens mest effektiva metoder för att påverka säkra beteenden och bygga en stark säkerhetskultur.  Beteendebaserad säkerhet bygger på 100 års forskning inom beteendepsykologi. Metoden har hjälpt ledare och chefer i decennier att effektivisera processer, skapa bättre resultat och öka säkerheten på arbetsplatser. BBS är en förgrening av Organizational Behaviour Management (OBM) men tillämpat på säkerhet och arbetsmiljö.

BBS- bullet.jpg

Vår process

Do SAFE. Be safe. En svensk modell för att bygga stark säkerhetskultur.

För att vi ska kunna identifiera och förstärka säkra beteenden i vårt dagliga arbete behöver vi förstå mer om det mänskliga beteendet och de verktyg som kan hjälpa oss att åstadkomma långsiktiga beteendeförändringar i våra organisationer. Genom att behärska grunderna i beteendeanalys och ett antal kärnfärdigheter kan vi mycket framgångsrikt åstadkomma hållbara beteendeförändringar.

bdg-SAFE.jpg

Fyrstegsmodellen SAFE ger gynnsamma förutsättningar för en stark säkerhetskultur som vilar på positiv förstärkning. Vi beter oss säkert för att vi vill, och för att vi bryr oss om varandra.

S.jpg

Studera 

I första steget jobbar vi med att identifiera riskfyllda arbetsmoment och definiera vilka de önskade, såväl som oönskade beteendena är i det momentet. Detta sker genom att 1) Identifiera riskfyllda arbetsmoment eller situationer– riskområden 2) Definiera säkra beteenden 3) Definiera riskfyllda beteende.

A.jpg

Analysera 

I det andra steget observeras och analyseras de säkra och riskfyllda beteenden som identifierats under det första steget. Observationerna görs under en begränsad tidsperiod med syftet att ta reda på i vilken utsträckning de säkra respektive riskfyllda beteendena utförs i dagsläget. Denna tidsbegränsade observationsprocess kallar vi för baslinjemätning. Analyser görs med hjälp av verktyget BOOST (beteendeorienterad organisationsstyrning) samt ABC (beteendeanalys). 

F.jpg

Förändra 

Från de aktiviteter som genererats av BOOST och ABC börjar vi nu förändra organisationen/projektet med syftet att aktivera och förstärka våra säkra beteenden. Samtidigt försvagar vi de riskfyllda beteendena. Under förändringsarbetet sker observationer av de säkra beteendena samt att utfallet visualiseras med syftet att kontinuerligt förstärka och öka förekomsten av de säkra beteendena. Detta sker bland annat med att vi tränar ledarna i ledarfärdigheter – några av de viktigaste kärnfärdigheterna inom beteendebaserad säkerhet är feedback, klara jag- budskap och aktivt lyssnande.

Effektgranska 

I sista steget utvärderas arbetet med SAFE genom en effektmätning (beteendeobservation). Vi skaffar oss verklig data på hur framgångsrikt vi lyckats aktivera och förstärka säkra beteenden i organisationen.


beteendebaserad-sakerhet-handbok-for-byggbranschen.jpg

Vill du veta mer kan du beställa vår bok. Den heter Beteendebaserad säkerhet: handbok för byggbranschen och säljs bl.a. på Adlibris.

Beställ boken på Adlibris.com