Beteendebaserad säkerhet och stärkt säkerhetskultur
Stärk säkerhetskulturen med Beteendebaserad Säkerhet (BBS).
Med beteendebaserad säkerhet (BBS) hjälper vi organisationer att bygga en stark säkerhetskultur där olyckor minskar och arbetsmiljön blir tryggare. Genom att fokusera på säkra beteenden och ledarbeteenden omvandlar vi riskfyllda situationer till säkra arbetsmoment med stöd av 120 års forskning inom beteendepsykologi.
Resultatet? Långsiktiga förbättringar som stärker både säkerhet och produktivitet.
Från Reaktiv till Proaktiv: en Strategisk Förändring
Många organisationer hanterar säkerhet reaktivt, vilket innebär att åtgärder sätts in först efter att en olycka inträffat. BBS utmanar detta arbetssätt i grunden. Genom att identifiera och förstärka säkra beteenden på rätt sida av olyckan kan vi istället arbeta proaktivt. Denna strategi minskar inte bara riskerna, utan bygger också en kultur där säkerhet är en naturlig och integrerad del av varje medarbetares vardag.
+80%
Ökade säkra beteenden i vardagen
-50%
Minskade arbetsplatsolyckor och tillbud

Vår process
Behaviour Design Groups fyrstegsmodell SAFE är en systematisk metod som gör arbetet med att stärka säkerhetskulturen enkel och konkret. Genom att skapa rätt förutsättningar och använda positiv förstärkning hjälper SAFE-modellen organisationer att öka säkra beteenden i vardagen.
SAFE-modellen bygger på vetenskapen bakom BBS och översätter teorin till praktiska steg som gör skillnad. Varje steg i modellen är utformat för att skapa långsiktiga säkra beteenden som driver en stark säkerhetskultur. Resultatet är en arbetsplats med minimerade olyckor och risker, där säkerheten är en naturlig del av det dagliga arbetet.
Steg 1: Studera
Det första steget handlar om att identifiera riskfyllda arbetsmoment och tydligt konkretisera vilka säkra beteenden vi alltid utför i situationen.
1. Identifiera riskfyllda arbetsmoment eller riskområden
2. Definiera säkra beteenden
3. Definiera riskfyllda beteenden
Genom denna kartläggning skapas en grund för att förstå vilka beteenden som har störst påverkan på säkerheten. I denna fas utgår vi från organisationens olycksfallsstatistik för att säkerställa att vi fokuserar rätt risker.
Steg 2: Analysera
I denna fas genomför vi en analys av säkra och riskfyllda beteenden för att förstå vad som påverkar dem idag. Vi gör detta genom noggranna beteendemätningar som ger en tydlig nulägesbild av hur ofta säkra och riskfyllda beteenden förekommer. Utifrån analysen undanröjer vi hinder och skapar rätt förutsättningar för att de säkra beteendena ska öka. Detta görs genom att:
Involvera medarbetarna för att skapa delaktighet och ägandeskap.
Formulera en konkret handlingsplan med åtgärder som stärker förutsättningarna.
Åtgärderna är ofta organisatoriska, strukturella och kommunikativa och säkerställer att medarbetarna har rätt verktyg, tid och kunskap för att utföra säkra beteenden. På så sätt skapas en stabil grund för att öka de säkra beteendena i nästa steg.
Steg 3: Förändra
Nu påbörjas beteendeförändringen. Fokus ligger på att 1) Aktivera och förstärka de säkra beteendena samt 2) Minska och försvaga de riskfyllda beteendena.
Detta förutsätter ledare som har rustats med rätt verktyg i att öka medarbetarnas säkra beteenden. I detta steg tränar vi därför ledare i Säkert Ledarskap, vilket bygger på forskning och ger dem färdigheter att leda sina medarbetare mot starkare säkerhetskultur.
Beteendemätningar genomförs digitalt och visualiseras kontinuerligt för att följa och förstärka utvecklingen av säkra beteenden. Vi erbjuder en digital dashboard som underlättar uppföljning på både team och ledningsnivå.
Steg 4: Effektgranska
Det sista steget handlar om att mäta och utvärdera effekten av arbetet med SAFE-modellen samt planera för vidmakthållande.
Vi sammanställer både ledande nyckeltal (Säkra beteenden) och laggande nyckeltal (Olyckor/Tillbud) för att utvärdera insatsen som helhet.
Ofta använder vi även en validerad säkerhetskulturenkät vi tagit fram tillsammans med Prevent och RISE Institute. Enkäten adderar ett kvalitativt mått på hur säkerhetskulturen har förstärkts.
Effektmätningen ger en tydlig bild av förändringens resultat och skapar underlag för att fortsätta förbättra säkerhetskulturen.
12
Månaders arbete
80%
Ökning av säkra beteenden
Läs om vårt säkerhetsarbete och BBS-projekt tillsammans med Södra Cell.
Vanligt förekommande frågor
-
Hur säkerställer Behaviour Design Group att vi får önskad i effekt i vår organisation?
För att nå era önskade resultat så kommer vi öka de beteenden som har störst effekt på det önskade resultatet. Vår metod mäter och följer upp beteendeförändring som sker över tid, samtidigt som vi följer upp att de nyckeltal som är direkt kopplade till målen ökar till följd av beteendeförändringen. Vi kommer alltså kunna följa förbättringen i konkreta mätningar under hela arbetets gång.
-
Hur anpassar Behaviour Design Group insatser efter våra behov?
Vi inleder nya uppdrag med att vi sätter oss in i det aktuella uppdraget och vi har väl utvecklade metoder och arbetssätt för att vi ska få en djup förståelse för just er situation rådande förutsättningar och att definiera det mål ni önskar uppnå. Vi implementerar OBM utifrån vår SAFE-modell, där första fasen Studera – innefattar att identifiera de nyckelsituationer och beteenden som har störst effekt på det resultat ni vi nå inom er organisation. Du kan läsa om genomförda uppdrag i Case.
-
Vilka branscher arbetar Behaviour Design Group med?
Vår metod – Organizational Behaviour Management (OBM) med förgreningen Beteendebaserad Säkerhet (BBS) – går att applicera i alla branscher och situationer som har med människor och beteenden att göra. Därför är vårt utbud och vår erfarenhet bred. Vi arbetar med allt från att öka försäljning, förbättra samarbete och öka innovationer inom företag, vård & skola, till ökad säkerhet inom bygg och tillverkningsindustrin.
Har du fler frågor?
Kontakta oss så hjälper vi dig.