
Så motiverar du medarbetare att jobba säkert och hållbart
“Jag ser att vissa medarbetare i min grupp ofta tar genvägar och bryter mot säkerhetsrutiner. Jag påtalar detta och har nu blivit rätt tjatig. Hur kan jag bryta det här och inte bara skapa en dålig stämning? Jag vill vara tydlig med säkerhetspolicyn utan att demotivera teamet.”
Känner du igen dig i denna utmaningen? Du är inte ensam!
Motivation på arbetsplatsen är en fråga som många tycker är klurig att hantera. Som ledare fastnar man lätt i tjat och blir jobbig “polis”. Här är tre principer som hjälper dig att ge feedback i vardagen utan att medarbetarna tappar motivationen.
1. Fokusera på att förstärka säkra beteenden
Om du lyfter fram och förstärker konkreta säkra beteenden, ökar chansen att din medarbetare agerar säkert för att hen vill – inte för att hen måste. För att öka motivation och frivilliga prestationer kan du använda tumreglen: ge fem gånger mer positiv än korrigerande feedback. Om dina medarbetare känner sig trygga med att du ser deras positiva prestationer kommer din korrigerande feedback få fästa när du väl ger den.
2. Aktivt lyssnande för att förstå orsaken bakom beteenden
Riskfyllda beteenden sker alltid av en anledning, som tidspress, otydliga rutiner eller att säkerhetsåtgärder upplevs som onödiga. Genom att ställa frågor och lyssna först för att korrigera sen, kan du identifiera orsakerna och skapa rätt förutsättningar för att säkra beteenden ska öka och bli hållbara i ditt team.
3. Ge korrektiv feedback på rätt sätt
Ofta är man generell i feedback och pratar attityder eller egenskaper. Det gör feedbacken diffus och svår att förstå.
Tips är att beskriva vilket konkret beteende du inte vill se och berätta vilket beteende du vill att hen skall utföra istället. Beskriv varför det är viktigt så anledningen blir tydlig. Det gör feedbacken lättförståelig och enklare att ta emot.
Exempel:
“Jag vill att du alltid använder fallskydd vid höjdarbete – det minskar risken för olyckor och visar våra nya kollegor hur vi gör här.”
“Jag såg att du jobbade utan fallskydd. Vad var anledningen?”
Öka motivation och engagemang i vardagen
Att få medarbetare att följa säkerhetsrutiner utan att själv bli den där tjatiga chefen kan kännas som en svår balansgång. Men det handlar inte om att ropa högre – utan om att kommunicera smartare. När vi lyfter fram det som funkar och visar att vi ser och uppskattar säkra beteenden, växer motivationen att göra rätt. Genom att nyfiket lyssna på varför någon kanske tar en genväg, istället för att direkt korrigera, öppnar vi för dialog och förändring på riktigt. Och när det väl är dags att ge feedback, håll det konkret, tydligt och koppla det till varför det faktiskt spelar roll. Då bygger du inte bara en säkrare arbetsplats, utan också ett starkare förtroende i teamet.